در ابتدای قرآن کریم، در ابتدای سوره ی بقره می بینیم که خداوند شرط هدایت شدن توسط قرآن را بیان کرده اند. این کتابی است که هدی للمتقین. بله با تقوایان هستند که توسط قرآن هدایت می شوند. اما تقوا چیست؟ چقدر تا به حال به کلمه ی تقوا اندیشیده اید؟ منظور از این کلمه که بارها در قرآن به آن اشاره شده است چیست و چطور می توان جزو با تقوایان بود؟
در سلسله مطالب «شرط مهم موفقیت در هر راهی چیست؟ » به مبحث مهم تقوا می پردازیم. منبع ما برای این سلسله مطالب کتاب مفید «معیشت پرهیزکارانه» است که بر اساس سخنان رهبری به شکلی دسته بندی شده و قابل فهم به مبحث تقوا پرداخته است.
در قسمت قبل تا حدود با مفهوم تقوا و اهمیت آن و برخی نکات درباره ی تقوا آشنا شدیم. در ادامه این مبحث را کامل تر می کنیم.
«شما در هر جا که هستید، هر شغلی که دارید، هر مسئولیتی که بر عهده گرفته اید، هر شانی از شئون اجتماعی را که دارا هستید، در درجه ی اول باید همتتان این باشد که رضای خدا را تحصیل کنید و وظیفه ی الهی را انجام بدهید. این تقوا است. اینکه در صدد انجام تکلیف باشید و از انحراف و بیراه رفتن پرهیز بکنید، همان تقوا است. اگر این احساس در شما پیدا شد و این همت و تلاش را کردید، اولین قدم را که برداشتید، خدای متعال برای قدم دوم به شما کمک می کند.
هرچه مسئولیت ما بالاتر باشد، تقوای بیشتری لازم داریم. در میدان جهاد هم تقوا است که انسان را پیروز می کند. در میدان مبارزه ی با استکبار هم که شما ملت سالها بودید و مثل این روزها در سال 57 به پیروزی رسیدید، تقوا شما را پیروز کرد؛ تقوای آن رهبر که جز به امر الهی و تکلیف شرعی به هیچ چیز دیگری نیندیشید، و تقوای شما آحاد ملت که برای خاطر خدا، از هوسها و منافع شخصی خود گذشتید.
یادتان هست که آن روزها چطور همه دل در گرو هدفی مقدس داشتند؛ کسی از خود یادش نبود، کسی به فکر مال اندوزی نبود، کسی به فکر زیاد کردن ثروت خود نبود، کسی به فکر شغل و مقام نبود، کسی به فکر جلو افتادن از دیگران نبود؛ هرکسی احساس میکرد تکلیف شرعی و اسلامی و انقلابی اش چیست، آن را انجام میداد. امروز هم باید همین کار را بکنیم.
… دل سپردن به هوسها لذتهای آنی زندگی و پیروی از آنها، در وقتی که با پیمودن هدفهای والا و بلند منافات دارد، بی تقوایی است؛ همان چیزی است که یک ملت را به زانو در می آورد، و تقوا آن چیزی است که یک ملت را سربلند می کند. ما به تقوا احتیاج داریم.»
در این قسمت نیز نکات ارزشمند فراوانی وجود دارد که برخی از آنها را مرور می کنیم.
- تقوا یعنی هرکاری که انجام می دهیم در درجه ی اول همت ما به دست آوردن رضای خدا و انجام وظیفه ی الهی باشد.
- پرهیز از بیراه رفتن نیز جزو تقوا است.
- تقوا نیازمند همت و تلاش است.
- اگر در راه تقوا قدم اول را برداریم خداوتد متعال ما را برای قدم های بعد کمک می کند.
- هرچه مسئولیت فردی بالاتر باشد به تقوای بیشتری نیاز دارد.
- تقوا رمز پیروزی در میدان جهاد است.
- تقوای امام خمینی (ره) و تقوای مردم ایران انقلاب را پیروز کرد.
- تقوا تنها جنبه ی فردی ندارد، بلکه جنبه ی اجتماعی نیز دارد و عامل موفقیت و سربلندی یک ملت است.
- دل سپردن به هوسهای آنی و پیروی از آنها وقتی با پیمودن هدفهای بلند و والا در تضاد باشد مصداق بی تقوایی است.
خداوند ما را از متقین قرار بدهد، ان شاالله.
شما هم نکات و نظرات خود را برای ما بنویسید.