بسم الله الرحمن الرحیم
24 آبان به نام روز کتاب و کتابخوانی نامیده شده است. به همین مناسبت قصد داریم چند مطلب با موضوع مهم کتاب در وبلاگ منتشر کنیم.
در ابتدا برای درک اهمیت بالای این موضوع به مرور بیانات مقام معظم رهبری در این زمینه می پردازیم.
«در اهمیت عنصر کتاب برای تکامل جامعه ی انسانی، همین بس که تمامی ادیان آسمانی و رجال بزرگ تاریخ بشری، از طریق کتاب جاودانه مانده اند و روابط فرهنگی جامعه بشری نیز از پوشش کتاب و مبادلات فرهنگی تقویت شده است»
1366/6/14
«اهتمام به کتاب در واقع قوامش به اهتمام به کتابخوانی است. در جامعه باید سنت کتابخوانی رواج پیدا کند. فایده سوادآموزی این است. اثر حرکت و نهضتی که در کشورها برای ریشه کن کردن بیسوادی انجام می گیرد عبارت است از همین، که بتوانند از این مجموعه ی عرضه کننده فکر و ذوق و استعداد دیگران استفاده کنند، این بدون کتابخوانی امکان پذیر نیست.»
1390/4/299
«من فکر می کنم اگر بتوانیم فرهنگ کتابخوانی را در کشور رایج کنیم و در کنار آن، تولید کتاب راهم خوب گسترش دهیم، بخش عمده ای از وظایف فرهنگی دولت جمهوری اسلامی بدین وسیله انجام خواهد گرفت.»
1372/2/21
«امروز کتابخوانی و علم آموزی نه تنها یک وظیفه ی ملی، که یک واجب دینی است. از همه بیشتر، جوانان و نوجوانان باید احساس وظیفه کنند…»
1372/10/4
«من اگر بدانم هر روز باید حرف بزنم و نتیجه اش این باشد که مردم کتابخوان بشوند، حاضرم روزی یک ساعت و نیم حرف بزنم! اگر این طوری بشود قضیه را حل کرد حرفی نیست.»
1372/10/7
«من میبینم که متاسفانه کتاب در جامعه ما آن مقدار که شان این جامعه اقتضا می کند رواج ندارد… مردم ما باید بیش از این با کتاب آشنا باشند.»
1374/2/26
«من هر زمانی که به یاد کتاب و وضع کتاب در جامعه خودمان می افتم، قلبا غمگین و متاسف می شوم. این به خاطر آن است که در کشور ما به هر دلیلی که شما نگاه کنید باید کتاب اقلا ده برابر این میزان رواج و توسعه و حضور داشته باشد.»
1375/7/30
برخی از بیانات رهبری را که بیشتر ناظر به اهمیت کتاب و وضع نامطلوب کتاب در جامعه ی خودمان علیرغم این اهمیت بود را از نظر گذراندیم. از برخی از این بیانات سالها می گذرد، برخی مربوط به 25 سال پیش هستند اما می بینیم همچنان وضعیت تغییر خاصی نکرده است و گویا تلاش جدی ای برای حل این دغدغه ی رهبری عزیز برداشته نشده است. چه باید کرد؟
نیاز است تا تک تک ما در هر جایگاهی که هستیم احساس مسئولیت کنیم و هرآنچه از دستمان بر می آید انجام دهیم. قدم اول خودمان هستیم. چه مقدار کتاب می خوانیم؟ اصولا وقتی از افراد این سوال را می پرسیم با این پاسخ مواجه می شویم که دوست دارم کتاب بخونم اما وقت ندارم! راستش این حرف را از همه می شنویم، چه شاغل باشند، چه خانه دار، چه مجرد چه متاهل و خلاصه بنظر می رسد مسئله واقعا زمان نیست، چون خیلی از این افراد واقعا زمان اضافه ی زیادی دارند. بنظر می رسد مسئله این است که برای کتاب فرصت ندارند. وگرنه سریال می بینند، پارک می روند، خرید می روند و هزاران کار اضافه ی دیگر، اما کتاب نمی خوانند.
بنظر می رسد کتابخوانی به جزیی از فرهنگ ما تبدیل نشده است. مثلا در مترو خیلی از اوقات افراد باید یک ساعت بنشینند تا به مقصد مورد نظرشان برسند. تعداد افرادی که در این فرصت بسیار خوب کتاب می خوانند واقعا کم است. خیلی ها با تلفن همراهشان مشغولند و خیلی ها هم هیچ کار خاصی نمی کنند! اما باز هم حاضر به خواندن کتاب نیستند.
گویا از بچگی و در محیط خانواده نیاموخته ایم که کتاب را در سبک زندگیمان جای دهیم و این نیاز به حرکتهایی جدی برای تغییر این سبک زندگی دارد. لازم است کتاب جای خود را در زندگی ما پیدا کند.
حالا که به هفته ی کتاب نزدیکیم واقعا فکر کنیم چه کار می توانیم بکنیم تا به رواج کتابخوانی کمک کنیم؟ به یاد داشته باشیم رهبر انقلاب فرمودند این نه تنها یک وظیفه ی ملی که یک واجب دینی است.
بار بعدی که خواستیم برای نخواندن کتاب بهانه ی نداشتن زمان و مشغولیت زیاد را بیاوریم به یاد داشته باشیم که رهبرمان با این همه مشغله و مسئولیت بسیار بیشتر از خیلی از فرهیختگان کتاب می خوانند.
ان شاالله در مطالب بعدی بیشتر درباره ی کتاب صحبت می کنیم و خصوصا به راهکارهای کتابخوان شدن خودمان و کتابخوان کردن دیگران می پردازیم .
بیانات رهبری در خصوص کتاب در قالب کتابهای مختلفی گردآوری و دسته بندی شده است یکی از نمونه های خوب این کتابها “کتابِ کتاب ” است که به همت آقای مجید تقی زاده تدوین شده و نشر کتاب فردا آن را چاپ کرده است. در این سلسله مطالب نیز مرجع اصلی ما همین کتاب است.
پاسخ از: مدرسه علمیه حضرت فاطمه سلام الله علیها تهران [عضو]
سلام دوست عزیز
فرم در حال بارگذاری ...
سلام
سلام به باران و خورشید
رنگین گمان خوب مهربان